Vedtægt for Balle Kirkegård, maj 2019
VEDTÆGT for Balle Kirkegård, Balle Bygade 162
Provsti: Silkeborg Provsti
Kommune: Silkeborg
Stift: Århus
A. Kirkegårdens bestyrelsesforhold:
§ 1. Kirkegården bestyres af Balle Sogns menighedsråd
§ 2. Henvendelser vedrørende kirkegården, herunder spørgsmål om erhvervelse eller fornyelse af brugsret, spørgsmål vedrørende nedsættelse af kister og urner samt klager vedrørende kirkegårdens drift m.v. rettes til Balle menighedsråd.
B. Gravsteder:
§ 3. Den bestående tradition med kistens anbringelse i retningen øst-vest bevares så vidt muligt.
§ 4. Størrelsen på et kistegravsted for en voksengrav skal være 1,25 x 2,60 m på den gamle afdeling og 1,5 x 3 ,0 m på ny afdeling.
§ 5. Størrelsen på et urnegravsted er 1,50 x 1,50 m på den gamle afdeling og 1,0 x 1,0 m på ny afdeling
§ 6. For alle gravminder gælder, at fundamentet skal udføres så forsvarligt, at der ikke kan opstå fare ved at gravsætte i et tilstødende gravsted.
Stk. 2. Gravstedsindehaveren skal sikre, at gravminder på gravstedet ikke udgør en fare for hverken ansatte eller besøgende.
C. Gravstedernes indhegning:
§ 7. Gravstederne må ikke uden menighedsrådets godkendelse hegnes med andet end levende hække.
Stk. 2. Alle levende hække plantes, vedligeholdes og klippes ved menighedsrådets foranstaltning, og sådanne hække er kirkegårdens ejendom.
D. Bestemmelser vedrørende de enkelte afdelinger:
§ 8 Kirkegården er inddelt i 15 afdelinger.
Se Tillæg for Balle Sogns kirkegård.
§ 9. Fredningstiden for et kistegravsted er 25 år. Fredningstiden for børnegrave er 15 år.
Stk. 2. Fredningstiden for et gravsted, hvor der er nedsat en kiste af vanskeligt nedbrydeligt materiale som fx egetræ eller zink, er mindst 50 år.
§ 10. Fredningstiden for et urnegravsted er 10 år.
F. Erhvervelse af gravsted:
§ 10. Når der udlægges et gravsted sørger kirkegårdskontoret for, at der udfærdiges et gravstedsbrev.
Stk. 2. Ved senere begravelser eller urnenedsættelser i gravstedet sørger kirkegårdskontoret for, at der sker påtegning herom på gravstedsbrevet.
§ 11. Begæring om erhvervelse af brugsret til et gravsted skal imødekommes til begravelse af en person som:
1) har bopæl i sognet
2) er udensogns boende og har en særlig tilknytning til sognet eller kirkegården.
Stk. 2. Der kan tillige erhverves brugsret til et gravsted til begravelse af andre udensogns boende. Menighedsrådet kan dog afvise dette, hvis det er nødvendigt af hensyn til den nuværende eller fremtidige betjening af sognets beboere.
§ 12. Retten til udlægning af et gravsted i medfør af § 10 omfatter erhvervelse af brugsret for en fredningsperiode til et gravsted med én gravplads - hvis der er efterlevende ægtefælle eller registreret partner, dog med to gravpladser.
Stk. 2. Gravsteder kan udlægges med indtil 4 gravpladser.
Stk. 3. Erhvervelse af et gravsted kan ske for mere end én brugsperiode, dog aldrig længere end 60 år. Ved aftalens indgåelse skal der betales for erhvervelse og vedligeholdelse for samtlige brugsperioder.
Stk. 4. Der kan reserveres gravsted på den nye afdeling til senere brug, med følgende betingelse:
Gravsted erhverves for en brugsperiode, gældende for kiste- eller urnebegravelse, der udstedes gravstedsbrev.
Gravstedsejer betaler årlig pleje/vedligehold for gravstedet.
Ved begravelse/urnenedsættelses skal der tegnes flerårig vedligeholdelsesaftale.
Menighedsrådet kan, hvis forholdene kræver det, suspendere mulighederne for reservation af gravsteder med øjeblikkelig virkning.
§ 13. Ved begravelse eller urnenedsættelse i et bestående gravsted skal brugsretten til gravstedet om nødvendigt forlænges for det tidsrum, hvormed fredningstiden efter den seneste begravelse eller urnenedsættelse overstiger den løbende brugsperiode.
§ 14. Gravstedsretten kan kun overdrages til andre med:
1.Ved arv efter brugsretsindehaverens død.
2.Ved overdragelse med den tidligere brugsretsindehaveres skriftlige accept.
3. Menighedsrådets samtykke.
G. Fornyelse af gravsted:
§ 15. Når brugsretten til et gravsted udløber, har indehaveren ret til at få fornyet brugsretten til gravstedet. Retten til at forny brugsretten til et gravsted kan begrænses, hvis en af provstiudvalget godkendt reguleringsplan inddrager gravstedet helt eller delvist.
Stk. 2. Har indehaveren af brugsretten til et gravsted ikke henvendt sig i rimelig tid før brugsperiodens udløb, sender menighedsrådet en påmindelse om, at brugsretten udløber, at der er mulighed for at forny brugsretten til gravstedet, og at henvendelse herom skal ske til kirkegårdskontoret snarest og senest 90 dage efter brugsperiodens udløb.
Stk. 3. Hvis indehaveren ikke henvender sig inden svarfristens udløb, sender kirkegårdskontoret en ny påmindelse, hvoraf det fremgår, at hvis menighedsrådet ikke har modtaget ønske om fornyelse af brugsretten til gravstedet inden brugsperiodens udløb, overgår gravstedet til kirkegården, og at indehaveren har ret til - i op til ½ år efter gravstedets udløbsdato - at fjerne planter og gravminder.
§ 16. Modtager menighedsrådet meddelelse om, at gravstedet ikke ønskes fornyet, underskriver gravstedsindehaveren en erklæring hvoraf fremgår, at gravstedsindehaveren handler på vegne af samtlige brugsberettigede, og at alle er enige om dispositionen.
2. Hvis menighedsrådet ikke modtager den i stk. 1, nævnte erklæring, placeres et skilt på gravstedet med oplysning om, at gravstedet er hjemfaldet, og at pårørende kan henvende sig til menighedsrådet. Har ingen henvendt sig efter ½ år, kan gravstedet nedlægges.
H. Gravstedernes vedligeholdelse:
§ 17. Menighedsrådet sørger for vedligeholdelsen af kirkegårdens fælles indhegning, arealer og adgangsveje samt eventuelle bygninger på kirkegårdens fællesarealer.
§ 18. For afdelingerne E, F, P, U gælder, at der i forbindelse med erhvervelsen af et gravsted samtidig skal indgås en aftale med menighedsrådet om vedligeholdelsen af gravstedet mod betaling.
§ 19. Vedligeholdelsen af gravstederne på afdelingerne A, AG, B, C, CU og D, påhviler gravstedsindehaveren, medmindre der indgås en aftale med menighedsrådet om vedligeholdelsen af gravstedet mod betaling.
§ 20. Den, der har brugsret til et gravsted, skal sørge for, at gravstedet bliver holdt i sømmelig stand.
Stk. 2. Opfyldes pligten til at holde gravstedet i sømmelig stand ikke, sender menighedsrådet en påmindelse til gravstedsindehaveren om at få bragt forholdet i orden inden 4 uger. Af påmindelsen fremgår, at hvis forholdene ikke bringes i orden, vil gravstedet blive ryddet. Af påmindelsen fremgår endvidere, at menighedsrådet mod betaling kan overtage vedligeholdelsen af gravstedet, og at gravstedsindehaveren skal kontakte menighedsrådet inden fristens udløb, hvis der ønskes indgået en aftale med menighedsrådet herom.
Stk. 3. Hvis gravstedsindehaveren ikke har bragt forholdene i orden eller henvendt sig ved fristens udløb, sættes et skilt på gravstedet, hvor gravstedsindehaveren opfordres til at henvende sig til menighedsrådet indenfor 3 måneder.
Stk. 4. Henvender gravstedsindehaveren sig ikke inden for fristens udløb, kan menighedsrådet rydde gravstedet.
§ 21. Kirkegården hæfter ikke for skader på gravminder, beplantning eller andet på gravstederne forårsaget af naturbegivenheder, hærværk, vold eller lignende.
J. Takster:
§ 22. Takster for erhvervelse og fornyelse af brugsret til gravsteder samt takster for vedligeholdelse af gravsteder og andre ydelser m.v. fremgår af kirkegårdens takstblad, som kan ses på www.ballesogn.dk.
K. Ordensbestemmelser:
§ 23.
1) Kirkegården er åben.
2) Kirkegården er et indviet sted, hvor der skal være orden og fred. Man skal derfor opføre sig sømmeligt, når man færdes på kirkegården.
3) Uvedkommende færdsel på kirkegården og dens gravsteder er ikke tilladt.
4) Cykling på kirkegården er ikke tilladt.
5) Kørsel med motorkøretøj på kirkegården er kun tilladt i kirkens eller kirkegårdens ærinde eller med menighedsrådet særskilte tilladelse.
6) Intet arbejde må udføres på kirkegården og dens gravsteder på en sådan måde, at det kan være til gene for gudstjenesten eller andre kirkelige handlinger.
7) Kirkegårdens dige eller hegn og gravstedernes indhegning må ikke gennembrydes.
8) Kirkegårdens låger skal holdes lukket.
9) Kemiske ukrudtsbekæmpende midler må ikke anvendes på kirkegården.
10) Der må ikke anvendes plastic eller lignende materialer som underlag for ralbelægning på gravsteder eller andre arealer.
11) Redskaber, vandkander og vaser tilhørende kirkegården skal efter endt brug straks sættes tilbage på deres plads.
12) Affald skal sorteres og lægges i de dertil beregnede affaldsbeholdere.
13) Nummerpæle på gravstederne er kirkegårdens ejendom, og må ikke flyttes eller fjernes.
14) Bænke må kun opstilles på gravstederne med kirkegårdsudvalgets samtykke.
Stk. 2. Afbrydning af grene, beskadigelser af hegn og plantninger, fjernelse af blomster eller planter fra kirkegården eller andres gravsteder, beskadigelse af gravminder og lignende kan medføre erstatningsansvar.
Stk. 3 Graveren er forpligtet til at påtale enhver krænkelse af kirkegårdens orden og fred, og til at indberette krænkelser af nærværende ordensbestemmelser til kirkegårdsudvalget.
TILLÆG
Tillæg til vedtægt for Balle Sogns kirkegård:
Begravelse, bisættelse og urneanbringelse
Aftale om begravelse/bisættelse skal træffes senest kl. 12, to dage før højtideligheden skal finde sted. Lørdag, søn- og helligdage tælles ikke med.
Efter bisættelse/begravelse placeres blomster så vidt muligt på gravstedet. Dog tillader pladsforholdene ikke altid dette, her lægges blomster på nærmeste kranseplads.
Uanset hvor blomsterne lægges, fjernes de efter en uge af kirkegårdens personale.
Skal der udtages nyt gravsted til kistebegravelse, skal dette ligeledes ske senest 2 dage før begravelsen, fraregnet lørdag, søn- og helligdage.
Urneanbringelse finder sted mandag-fredag inden for alm. arbejdstid, dog senest kl. 14.45. Pårørende gives besked, når urnen er klar til anbringelse.
Lørdagsanbringelser er mod ekstra betaling, jf. takster godkendt af Silkeborg Provsti.
Særlige bestemmelser for plænebegravelser i afsnit E Fællesplæne
§ 24. Anlæggelse af gravsted:
Gravstederne er enkelte kistepladser, og har målene 1,25 x 2,60 meter på den gamle kirkegård. De er udlagt som plæne nordøst for kapellet på den gamle kirkegård.
Gravstederne er anonyme, der er ingen mindesten. Blomster og kranse lægges ved fællesmonumentet.
Udgifter i forbindelse med anlægningen afholdes af kirkegården.
Ved erhvervelse af gravplads bruges altid næste nr. i rækken.
På fællesplænerne må der ikke plantes eller lægges blomster. Kun på blomsterpladsen må der lægges buketter, vinterkrans o.l.
Der skal for hele fredningsperioden betales det af Silkeborg Provsti fastsatte beløb til pleje og vedligeholdelse.
Gravstederne kan ikke fornyes ved udløb af fredningsperioden.
Gravkastning jf. gældende takts.
Gravstederne vedligeholdes af kirkegården.
Særlige bestemmelser for urnefællesgrav i afsnit F
§ 25. Anlægning af gravsted:
Gravstederne er til to urner. De er udlagt som plæne langs kirkegårdens østlige stensætning.
Gravstederne er anonyme, der er ingen mindesten. Blomster og kranse lægges ved fællesmonumentet.
Pårørende kan være til stede ved nedsættelse af urne.
Gravstederne kan ikke fornyes ved udløb af fredningsperioden.
Udgifter i forbindelsen med anlægningen afholdes af kirkegården.
Der skal for hele fredningsperioden betales det af Silkeborg Provsti fastsatte beløb til pleje og vedligeholdelse.
Vedligeholdelse af gravsted:
Gravstederne vedligeholdes af kirkegården.
Når der efterfølgende nedsættes en urne i gravstedet, skal vedligeholdelse aftalen forlænges.
Øvrige gravstedstyper med obligatorisk vedligeholdelse, oversigt:
1) Plænegravsted med navneplade til kiste/urne. P og U på den gamle kirkegård
2) Plænegravsted med navneplade eller stele til kiste/urner. Afd. P og U
3) Gravsteder til kiste/urne, halvt græs og halvt traditionelt anlæg afs. P
4) Alle gravsteder på ny kirkegård
Nærmere regler for gravstedstyperne beskrives i de følgende afsnit.
I forbindelse med erhvervelse/fornyelse/forlængelse af gravsted indbetales for pleje og vedligeholdelse i perioden. Pleje og vedligeholdelse kan betales årligt, når fredningstiden efter seneste begravelse er udløbet.
I forbindelse med begravelse skal der for hele fredningsperioden betales det af Silkeborg Provsti fastsatte beløb til udvidet pleje og vedligeholdelse af gravstedet. For gravsteder, der kan anvendes til såvel kiste som urne, takseres gravstedet efter kistegravstedsareal, og for henholdsvis 10/25 års fredningsperiode afhængig af, om gravstedet er anvendt til urne eller kiste.
Pynt på gravsteder med obligatorisk vedligeholdelse. Pynt på gravsteder skal fortrinsvis være af natur-materialer, og pynt af plastik, rustfrit stål o.l. kan kirkegårdsbestyrelsen kræve fjernet.
Det betyder f.eks., at buketter ikke må være svøbt i plastfolie eller stanniol. For de enkelte gravstedstyper kan der gælde særlige begrænsninger. Der er redegjort for reglerne under hver gravstedstype.
Visse typer pynt, (f.eks. lanterner og figurer af keramik), accepteres også for de fleste gravstedstyper. For at undgå, at pynten skæmmer kirkegården, indsamles buketter, lanterner, udbrændte gravlys, kurve, keramik mm. løbende af kirkegårdens personale, når de skønner, at pynten ikke længere er pæn.
Særlige bestemmelser for fællesurnegrave i afsnit U
Anlægning af gravsted:
Gravstederne er til to urner, de er anlagt som fællesgrave med fire gravsteder i en stor firkant delt op som fire trekanter, der er 2 meter brede. Hvert gravsted anlægges med granitvase.
Der kan på gravstedsejerens bekostning placeres en mindesten 50 cm bred og 40 cm høj i efeu bedene. I græs bedene skal stenen ligge i græsset.
Gravstederne er beplantet med vedbend/tilsået med græs. Der må lægges en enkelt buket på græs eller sættes i granitvase. Flere blomster skal lægges ved fællesmonumentet. Om vinteren må der lægges en krans foran stenen. Der må ikke plantes blomster eller andre planter.
Udgifter i forbindelsen med anlægningen afholdes af kirkegården.
Vedligeholdelse af gravsted:
Gravstederne vedligeholdes af kirkegården. Der skal tegnes vedligeholdelse aftale for hele fredningsperioden.
Når der efterfølgende nedsættes en urne i gravstedet, skal legataftalen forlænges.
Særlige bestemmelser for plænebegravelser i afsnit P
Anlægning af gravsted:
Gravstederne for kistegrave er 1,25 x 2,60 meter og for urnegrave 1,25 x 1,25 meter med to pladser.
De fordeles med kistepladser øst for hækkene og urnepladser vest for hækkene, så vidt det er plads.
Gravstedernes plantebed beplantes med bunddækkeplanter, som kan variere fra række til række.
Gravstederne må ikke beplantes yderligere udover den beplantning kirkegården har sat. Der må ikke granpyntes i vinterhalvåret.
Hver gravplads anlægges med en granitvase, som placeres i plantebedet. Granitvasen forbliver kirkegårdens ejendom og er inkluderet i prisen. Selve begravelsen sker i plænen.
Der kan på gravstedsejerens bekostning placeres en mindesten i plantebedet på maksimal 60 cm bredde og 60 cm højde på enkeltgrave, og 75 cm bredde og 60 cm højde på dobbeltgrave.
Ønsker man dobbelt kistegravsted, skal der tegnes legataftale for to gravpladser i hele fredningsperioden.
Udgifter i forbindelse med anlægningen afholdes af kirkegården.
Vedligeholdelse af gravsted:
Gravstederne vedligeholdes af kirkegården. Der skal tegnes vedligeholdelses aftale for hele fredningsperioden.
Ved dobbelte kistegrave og urnegrave skal legataftalen forlænges, når der efterfølgende begraves nogen i gravstedet.
Særlige bestemmelser for begravelse af nyfødte.
§20 -21 Gravkastning eller urnenedsættelse af nyfødte er gratis.